Laddar
Aug 10, 2018

Den gröna lögnen: Deokonspirationen

Hej vänner!

Det var en hot minute sen jag pratade om kosmetikpolitik och ekobeauty ur ett kritiskt perspektiv sist. Nu i veckan har jag fått en del blogginlägg och instagramposter skickade till mig. Det handlar om deos. Är deos  med aluminium farligt?

Vi ska försöka reda ut detta här, men först och främst: Jag är ingen kemist. Jag bara en helt vanlig privatperson med specialintresse Beauty, och eftersom jag saknar relevant utbildning för att kunna uttala mig om substansers inverkan på kroppen och dess funktion kommer jag referera till personer som har adekvat utbildning, och förlita mig på vetenskapliga studier. Syftet med detta inlägget är att nyansera, inte attackera.

Det finns två läger bland oroliga konsumenter.

Den ena gruppen är oroliga för bröstcancer, och den andra är orolig att aluminium täpper till. 

Bröstcancer

Det började med ett rykte som spred sig på 90-talet: "Aluminium penetrerar huden och tar sig in i bröstet där cancer bildas"

Cancerforskare, experter, toxikologer och läkare har avfärdat den här myten många gånger med den enkla förklaringen att aluminium-molekylen är alldeles för stor för att kunna penetrera huden och ta sig in i kroppen.
Det är som att försöka öppna en dörr med en nyckel som inte passar. Det går inte.

Nyligen publicerades en norsk studie (som sedan visade sig vara oseriöst utförd) där man menade att aluminium kan penetrera huden och ta sig in i kroppen. Den norska studien som visade att aluminium-molekyler kan penetrera huden och ta sig in i blodomloppet visade sig vara oseriöst utförd, och man hade inte genomfört studien enligt kriterier för god forskningssed. (Klicka på ikonen för att läsa EUs granskning)

Tilltäppta svettkörtlar

Här har jag skrivit om att prata om huden som kroppens skal. Och det är viktigt att poängtera att huden faktiskt ÄR kroppens skydd mot yttre påverkan. I detta fallet ska vi fokusera på svettkörtlarna som finns i läder- eller underhuden. Dvs i kroppens skal.

Ja, det stämmer att aluminiumklorhydrat bildar en gel som täpper till svettkörtlarna.

MEN...
Det. Är. Inte. För. Evigt. 

En myt som florerar på internet är att svettkörtlarna täpps till för alltid, vilket är fysiskt omöjligt, och att detta skulle vara hälsovådligt eftersom svett består av gifter som kroppen vill bli av med.

I takt med att huden förnyas (vilket den gör varje månad) försvinner även gelen som täpper till svettkörtlarna.

Och ditt svett består av vatten och salter. Dina njurar och din lever tar hand om gifterna.  

Jag vill vara tydlig med vart jag står i den här debatten: I mina ögon är den gröna skönhetsrörelsen ingenting annat än en konspirationsteori.

Och deokonspirationen är officiellt DEBUNKED.

Mina källor:

1177: Huden & dess funktion, Njurarna & dess funktion, Levern & dess funktion
EU granskning: Klicka på hjärtikonen för att komma till granskningen

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.