Laddar
Jan 26, 2018

Det blå ljuset & oljan som skyddar huden mot det

Hej vänner!

På Daisy Beauty Expo presenterade det alltid lika innovativa märket Anne-Marie Börlind deras nya 3-i-1 ansiktsolja som skyddar huden mot blått ljus. 

I dagens inlägg ska vi kika närmare på oljan, gå igenom claims & innehåll, prata om vad blått ljus är och kika på ett gäng för- & nackdelar med det! 

Vet att många är superpepp på detta inlägget, och jag måste varna er för att det är lite nördigt. I'm just saying! 😉

Pressprov

Om oljan

Den här oljan innehåller först och främst rockstjärnan Lutein, en antioxidant som absorberar det blå ljuset.

Den innehåller även Vitamin E, Kahaiolja (som innehåller retinol), fettsyror, algextrakt och massor av oljor (bland annat sojaolja, så heads up till er som är allergiska!) 

Oljan ska blockera blått ljus, gör huden mjuk & elastisk, stärker hudbarriären, binder fukt & fett, har en uppstramande effekt och ska skydda huden mot åldrande.

Om blått ljus

Blått ljus är synligt UV-ljus, kort och gott. Vi exponeras av varje dag, och blått ljus i sig är både bra och dåligt. Mer om för- & nackdelarna längre ner.

Blått ljus finns i bland annat solens strålar, din mobil, dator, surfplatta, vissa lampor och en rad olika hushållsapparater m.m

På bilderna nedan ser ni hur oljan blockerar det blå ljuset.

Är blått ljus farligt?

Precis som med typ allt här i världen finns det för- & nackdelar även med blått ljus.

Fördelar

Kroppen

Kroppen mår generellt bra av blått ljus, i lagom doser. Det blå ljuset fungerar lite som vår inre sovklocka och bidrar till en rad olika positiva hälsoeffekter som t ex vitaminupptag.

Tandblekning

Blått ljus ska enligt studier fungera som som tandblekning eller påskynda tandblekningsprocessen. Finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle fungera med hemmabruksapparater.

Akne

Studier har visat att blått ljus kan, om det används på rätt sätt och i rätt miljö, fungera som en aknebehandling. Apparater som du använder själv hemma (t ex FOREO's) räknas dock inte in i de resultaten, så är du intresserad av den här metoden ska du vända dig till en hudläkare eller hudterapeut. Möjligt att det finns nya forskningsrapporter & studier som visar att även apparater du använder själv ger resultat - men jag kunde inte hitta några som inte gjorts av ett märke som själva säljer den typen av apparater. #källkritikärviktigt

Nackdelar

Huden

Det blå ljuset ska åldra huden. Och det är här oljan från Anne-Marie Börlind kommer in.

Ögat

Allt UV-ljus är skadligt i höga doser, och kroppsdelen som är mest utsatt för just det blå ljuset är ögat. Det som är oroväckande här är att ljuset penetrerar djupare i ögat - in i näthinnan. Kan orsaka irritation, blödningar (ofta på exakt samma ställe varje gång), och i förlängningen blindhet.

Sömn

Det blå ljuset fungerar som sagt lite som en sömnklocka för oss, på gott och ont. Exponerar du dig för det blå ljuset även kvällstid (vem gör inte det liksom) kan detta vara en anledning till att du inte sover bra.

Notera att det är stor skillnad på exponering & överexponering. Normala doser av blått ljus kommer inte skada dig.

För min del är det viktigare att skydda ögonen. Jag har själv upplevt problem kopplat till detta i båda mina ögon och har inte kopplat samman dem med det blå ljuset tidigare. 

Hur känner ni? Kommer ni köpa oljan, eller är ni precis som jag mer oroad över det blå ljusets effekt på ögat?

Kommentarer
 • Karin Jan 27, 2018 Svara

  En sak jag funderat över med oljan är: ja sure demonstrationen när de lyser med blåa ljuset är tydligt och imponerande. DOCK lyser de igenom en flaska med vätska som är flera cm tjock? Inte alls motsvarande mängden du applicerar på huden? Undrar verkligen om den har samma och lika effektiv verkan applicerad som vanligt. Är som vanligt helt jävla sjukt imponerad av hur snygg din grafiska profil är, samt hur pedagogiska och välbyggda dina inlägg är. HEJA DIG!!!

  • Sophie Jan 28, 2018 Svara

   JA! Bra poäng! Det hade jag inte ens tänkt på. Är det overkill att fixa en såndär lampa och göra experiment? 😉

   Tack!

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.