Laddar
Maj 17, 2018

Fittsnack

Konstnär: Fanny Åström

Om vi lägger alla korten på bordet och plockar bort all patriarkal indoktrinering om att kvinnor rakar sig för sin egen skull återstår en enda skrämmande sanning:

Det är för den manliga blickens skull.

Och ingen är immun. Lesbiska kvinnor, transkvinnor, asexuella kvinnor, bisexuella kvinnor, cis- & heterosexuella kvinnor. Vi alla måste finna oss i att vårt värde baseras på vårt attraktionsvärde ur den manliga blicken. Det är oundvikligt. Därför är det viktigt att prata om fittans behåring (eller icke-behåring) som ett maktverktyg. En fitta utan hår är inte stark. Varken i modern tid eller historiskt. Vi ska inte gå in på historian för djupt, men förr räknades en hårfri fitta som svag, vilket ansågs mycket attraktivt eftersom det gav mannen ett övertag maktmässigt. Den tillhörde antingen ett barn, eller en kuvad kvinna.

Idag är den hårfria fittan en jävla lögn. Den tillhör antingen ett barn, eller en fittbärare som intalat sig själv att den är stark och gör det för sin egen skull. Den håriga fittan är inte en riktig fitta. Tillhör inte en riktig kvinna. Den är äcklig och tillskrivs allt från manshatisk till ohygienisk.

Jag bad min bästa lesbiska konstnär Fanny Åström välja ut en del illustrationer till detta inlägget som hon tyckte kunde passa. Hon har gjort samtliga illustrationer, och du hittar mer konst av henne här.

Myter om fittan

Vem vet vart alla de här knäppa myterna kommer från.. Jag kan gissa, men egentligen spelar det ingen roll. Nedan följer en del osanningar om fittans funktion + tillhörande dokumenterad fakta

Det är ohygieniskt att inte raka fittan

Nej, det är precis tvärtom. Könshår behövs för att skydda mot bakterier. En av anledningarna till att många får problem med inflammerade hårsäckar är just bakterier.

Olja motverkar röda prickar

Finns viss olja som gör det, men en bra tumregel när det kommer till fittans välmående är att du ska vara mycket försiktig med att applicera krämer, rengöringar, oljor och annat kosmetiskt. Det fina med fittan är att den sköter sig själv alldeles utmärkt!

Du måste rengöra med tvål

Nä. Du måste inte rengöra med annat än vatten. Men om du rengör med tvål måste det vara en tvål med rätt PH-värde. Fittan vill vara lite sur, och det vill jag också. 😉

Lista på saker fittan hatar

Socker, smink, hårborttagning, blekmedel, piercings, att inte få kissa efter sex, att aldrig bli tillfredsställd, starka rengöringar, parfymämnen, när slemhinnorna torkar ut, att aldrig få gå till gyn och kolla efter cellförändringar, den manliga blicken och rådande fitt-ideal

Det finns många varumärken som kränger produkter som är skadliga för fittan, och nu senast var det makeupmärket Huda Beauty som skrev ett blogginlägg om varför och hur du bör bleka din "problematiska" fitta. Det gör mig heligt vansinnig, och jag hoppas innerligt att ingen av er känner behovet av att göra det.
Din fitta är definitivt inte en skör liten ros - såvida du rår om den på bästa sätt dvs. Och det bästa för fittan är att ge fan i att bleka, peela, raka, rengöra och aldrig låta den ha skoj. 

 

Tack till Fanny Åström som lät mig posta hennes illustrationer! 

 

Kommentarer
  • Des Maj 17, 2018 Svara

    ”Lista på saker fittan hatar: män”

  • Sasha Maj 19, 2018 Svara

    JA!!! #PREACH

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.