Laddar
Aug 11, 2018

Fototips: Ljus

Hej vänner!

Många skönhetsbloggare (antar jag) verkade gilla mina tidigare fototips om hur man fotar reflekterande förpackningar och hur man kan göra ett foto lite mer intressant.

Den här gången tänkte jag att vi skulle snacka om ljussättning.

Men innan vi börjar: En liten disclaimer. 
Jag är ingen fotoexpert och har inte gått någon fotoutbildning. Alla tips här är sånt jag lärt mig under de åren jag skönhetsbloggat.

Naturligt ljus

På fotot här ovanför är ljuskällan ett stort fönster, produkterna är placerade på ett bord, och min kamera precis ovanför. Du kan se ljuskällan reflekteras på produkterna.

När du fotar produkter med hjälp av naturligt ljus är det viktigt att det är rätt ljus. Optimalt är en mulen himmel, men sålänge det inte är gassande solsken kommer det bli bra. Det beror förvisso på vad för slags resultat du är ute efter. Solsken ger ett betydligt hårdare intryck medan mulen himmel är som ett naturligt mjukt filter.

Artificiellt ljus


Det jag gillar allra mest med att fota produkter med artificiellt ljus är att ljussättningen blir mer enhetlig, jämn och "seamless"

På fotot här ovanför är ljusskällan (och min kamera) placerad ca 1 meter precis över produkten.

Du kan t ex använda en fotolampa med softbox, vilket ger ett mjukt ljus.

No no's

 

Det finns sånt som ser snyggt ut när det fotas "fel".. Exempelvis om du vill ha en mörk, lite gulaktig bild kan ju en glödlampa va rätt väg att gå. Eller om du vill fota holografiskt glitter, då är ju en blixt jättebra. Men snälla, fota inte enbart med glödlampor och blixt hela tiden. Jag vet inte hur andra tänker här, men jag slutar läsa bloggar som bara postar massa glödlampsfoton för det känns som att de inte bryr sig.

Inget ljus/Glödlampor

Vill du ha en gul, mörk bild så är som sagt glödlampor jättebra.

Om du inte vill ha en gul och mörk bild - använd åtminstone naturligt ljus som ett fönster.

Blixt

 

Det som händer när du fotar en produkt med blixt är att allt ljus fokuseras på förgrunden, vilket kan få färger att blekna. Bakgrunden blir alldeles mörk.

Jag använder aldrig blixt, och hade inget bättre foto än exemplet ovan. Jättebra när man ska fota holo, men det är också det enda exemplet jag kan komma på...

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.