Laddar
Nov 6, 2017

Sanningen bakom den gröna lögnen

Vi måste prata.

Jag har det senaste dygnet med mina egna ögon bevittna en rad olika oroväckande saker i samband med att jag valde att sluta blogga på plattformen ekosmetika.se - och jag känner att jag måste åtminstone försöka nå vissa. För jag är genuint orolig över  hur utsträckt och vanligt kemikalieskräcken, okunskapen kring vad kemikalier är, och vem/vilka vi väljer att lyssna på faktiskt är. Det är svårt att se helheten när man befinner sig i det.

Jag känner att jag förmodligen helt ovetandes har bidragit till den här ohälsosamma rädslan, och för det vill jag be om ursäkt. Jag var naiv och trodde inte att jag bidrog till det eftersom jag ofta pratade om vikten av att lyssna på rätt aktörer.
Nu när jag har tagit ett steg bakåt inser jag att jag har svikit er. Som bloggare har jag en slags maktposition som ger mig möjligheten att inte bara påverka er som läser, utan även företag/märken/organisationer. Och det är min tystnad som jag har dåligt samvete över. Jag har sett hur kemikaliepropagandan spridits och poppat upp lite överallt, även bland svenska märken. Men jag har inte sagt något - och det borde jag ha gjort varenda gång. Från och med nu kommer jag alltid säga något. Förlåt.

Detta inlägget är inte skapat för att måla ut någon person, något varumärke eller aktör. Jag vill heller inte att någon ska känna sig förminskad. Syftet med detta inlägget är att på ett enkelt sätt belysa några av de faktabaserade punkterna som den gröna skönhetsbranschen väldigt effektivt lyckats marknadsföra som lögner. 

Vissa kommer bli förbannade på mig, och det är helt ok. Jag välkomnar debatten - för det är banne mig på tiden att det här pratas om. 

Hela världen består av kemikalier

Allt du ser, och även sånt du inte ser, består av olika kemikalier. Våra kroppar består av kemikalier, och även all mat vi äter. 

"Men en tomat är ju bara en tomat!"
Nej, tomaten är betydligt mer än så. Utan kemikalier finns det nämligen inte en tomat alls eftersom den är uppbyggd av 100% kemikalier. Det finns syntetiska och naturliga kemikalier. Skillnaden på dessa är väldigt liten och det är meningslöst att ställa dem emot varandra. Ingen av dem är överlägsen den andra. Båda grupperna innehåller kemiska ämnen som kan vara farliga beroende på vilket sätt de används. Precis samma ämne som kan vara farliga kan ha egenskaper som gör att de fungerar superbra på andra sätt. Den blir farlig i kombination med/ utan annat.

En kemikalie oavsett ursprung borde inte ha varken negativa eller positiva associationer kopplat till sig. Om jag säger såhär: Vetemjöl är bara vetemjöl tills en glutenintolerant får i sig det. 

Kemikalier kan vara bra på många olika saker

Jag känner inte till en enda kemikalie som bara har ett enda användningsområde och som är farlig på alla sätt. 

Många ingredienser som utmålas som "giftiga" och "orena" räknas som farliga baserat på utdaterad forskning och beroende på vilka andra branscher/områden/typer av produkter ämnet används inom. Detta är helt orelevant 

Det som är relevant är hur och varför ämnet används i just det specifika fallet du tittar på. 

Kunskap - och var vi hittar den

Kunskap är makt, och utan kunskap kan vi inte fatta logiska beslut. Därför är det väldigt viktigt att vi hämtar kunskap från rätt ställen. 

Om du vill lära dig något så är det aktörer med utbildning inom relevanta områden du ska vända dig till. Deras expertisområden kan hjälpa dig att fatta beslut grundade i fakta. Och i kosmetikabranschen är det forskare, kemister och formuleringsexperter vars råd borde väga tyngst.

Lyssnar du på fel personer?
Den gröna rörelsen är skrämselpropaganda uppbyggd av vinstdrivande aktörer. 

De tjänar pengar på att du är rädd för kemikalier och har på ett väldigt effektivt sätt lyckats skapa olika associationer i hjärnan om att kemikalier är ett negativt laddat ord som är hälsofarligt. Detta kallas hjärntvätt. Och det är viktigt att vi pratar om det. 

Lyssna inte på vinstdrivande aktörer som tjänar pengar på din oro

Exempel på vinstdrivande aktörer är t ex varumärken, webbshoppar, bloggare som gör ett sponsrat samarbete om den produkten du vill läsa om, folk som vill att du ska köpa en vara eller tjänst av dem (t ex en bok, nåt event eller en prenumerationstjänst)

Källkritik

Om du tillhör skaran som fattar dina beslut baserat på vad en vinstdrivande aktör säger, ja då har du förmodligen inte fattat beslut grundade i fakta. Det är grundat i något någon med en helt annan agenda säger. 

Om den vinstdrivande aktören vill att du ska handla ekologisk kosmetika - då är det naturligtvis fördelaktigt för dem att inte bara prata om hur bra eko är, utan även om hur dåligt icke-eko är.

Såhär fungerar nästan all marknadsföring i nästan alla branscher, men just den ekologiska branschen har monopol på att skapa en kemikalieskräck. 

Fråga dig själv vart du hämtar din information. Kolla upp dina källor!

Visa tydligt vart din gräns går

Vinstdrivande ekologiska aktörer pratar ofta om att kemikalier är läskiga, farliga, orena, giftiga - men är ofta väldigt otydliga och luddiga kring vad exakt det är som är farligt och vad exakt de baserar det på.

HÄR har jag skrivit ett inlägg om hur detta kan se ut. 

Om du ser ett märke på t ex sociala medier som gör såhär - be dem förtydliga vad de menar. Begär källor. Om aktören svarar med ytterligare luddiga svar eller inte svarar alls/raderar din kommentar - avfölj.

Försök förstå din rädsla

Ställ dig själv frågan: Vad är det jag är rädd för?

Är det ovissheten, vad som kanske kommer hända om jag använder en specifik kemikalie? Att begränsa sig själv, sitt liv och sin kropp baserat på något som eventuellt skulle kunna hända är inte ett hälsosamt beteende. 

Är det att du vet att den här kemikalien är farlig i just den här specifika produkten? HUR vet du det? VAR har du läst/hört det? 

Lyssna på vetenskapen

Forskare, kemister och experter inom formulering av kosmetika vet betydligt mer än dig och mig. 

Kommentarer
 • Jeanette Nov 6, 2017 Svara

  Underbart Sofie! Du formulerar dig så fantastiskt bra!

  • Sophie Nov 6, 2017 Svara

   Tusen tack! Kram

 • Mona / La Vie est Belle Beauty Nov 6, 2017 Svara

  Klockrent, tydligt och välformulerat! 👏🏻😊 Heja! Det bästa är ju att basera sina val på kunskap, läs inci, ta reda på vad som är vad, och var källkritisk. Kram på daj! ❤️

  • Sophie Nov 6, 2017 Svara

   Ja, verkligen bra tips! Många kramar

 • Estelle Nov 8, 2017 Svara

  Bra sagt! 🙂 likt förbannat är det svårt att bilda sig en bra uppfattning om vad som är bra eller dåligt. Man kan ju liksom tycka att en hudläkare verkligen bara ”borde” rekommendera och skriva ut preparat som är ofarliga, men så är ju inte fallet. Dessutom finns det ju en massa olika hudläkare som anser olika saker. Finns ju dessutom hur mycket vetenskapligt belagda studier som helst som motsäger varandra….det är verkligen lätt att bli sjukt stressad, förvirrad och frustrerad även om man har läst på en massa under årens lopp och även fortsätter med det.

  • Sophie Nov 8, 2017 Svara

   Vad för slags preparat menar du att läkare skriver ut som är farliga? Och vad grundar du det på? Vart har du hittat den informationen? Vart är dessa vetenskapliga studier som styrker det du säger? Vilka har utfört studierna? När gjordes studierna?
   Jag kan komma på fler relevanta frågor, men jag tror att du förstår vart jag vill komma..

 • prettyscientific Nov 8, 2017 Svara

  Detta inlägg är SÅ BRA och gör mig SÅ GLAD!!! Alla rätt, 10/10 i valfri skala, A+ och MVG! 💖

  • Sophie Nov 8, 2017 Svara

   Jag lever för guldstjärnor alltså. (I was THAT KID in school)

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.