Laddar
Maj 13, 2018

Vecka 19

Hej vänner!

Innan vi kör igång med veckans händelser vill jag ta upp en fråga jag fått. Svarar här eftersom det kanske finns fler som har samma tankar. 🙂

Anledningen till att jag ibland tar upp sånt som inte är direkt kopplat till skönhetsindustrin i dessa inlägg är pga att de är på ett eller annat sätt kopplade till branschen, eller fungerar som ett verktyg för folk i branschen. Exempelvis nyheter om sociala nätverk, forskningsrapporter om mediabranschen och influencers m.m

Den här veckan kommer jag ta upp sånna nyheter, och det är specifikt en som är så fruktansvärd att det inte går att begripa. Därför börjar jag med att ge en triggervarning. Den första nyheten handlar om mord.

22-årig influencer med sammanlagt hundra tusentals följare häktad på sannolika skäl misstänkt för mord

Med ett stort nätverk av vänner inom TV och media, kopiösa mängder influencer-vänner samt en följarbas på närmare 80 000 på Instagram och hundratusentals på Snapchat har den här 22 årige mannen minst sagt en stor maktposition.

Hans följarbas består mest av unga killar under 18 år, och florerar ofta på olika event förknippat med influencerkulturen trots att han genom åren både hotat, näthatat, hängt ut kvinnor med både namn, kontaktuppgifter och annan känslig information. Profilen har utöver det begått mängder av brott tidigare. 

Brottet han misstänks för är om han har mördat sin exflickvän och sedan försökt iscensätta det hela som ett självmord. Här kan du läsa mer.

Det är detta vi med insikt i branschen varit oroliga för. Att det en dag visar sig att helt fel person har tillåtits en maktposition, getts möjligheter och kunnat påverka både ungdomar och företag. Jag håller just nu på med ett inlägg om varför influencerkulturen är skadlig och jag lär posta det nästa vecka. Stay tuned.

Dr Sanna kammar hem andraplats i Organic Beauty Awards kategori "Årets produkt"

Dr Sanna, eller Sanna Ehdin som hon egentligen heter, har varit i hetluften många gånger. Nu senast var det Expressen och läkaren Mats Reimer som bloggar på Dagens Medicin samt läkaren Agnes Wold som uppmärksammade allmänheten på att bolaget bryter mot lagen.

Här, här , här och här kan du läsa mer om detta.

Dr Sanna har bland annat rekommenderat svårt sjuka att dricka såpa, marknadsfört en spf-fri produkt som en spf-produkt, vunnit finfint pris som Årets Förvillare, och nu kammat hem andraplats i Organic Beauty Awards. 

Organic Beauty Awards är en årlig prisutdelning med fokus på ekologiska skönhetsprodukter. I samarbete med Naturligt snygg, en blogg startad av journalisten (och numera även författaren) Hannah Sjöström, som sedan utvecklades till en webbutik. Sjöströms kunskaper om hur kroppen och kemikalier fungerar är i linje med Dr Sannas, och har fått kritik på många håll.

 Min åsikt är att varken Dr Sanna (som för övrigt inte är en läkare) eller Hannah Sjöström (journalist) borde räknas som go-to-informatörer för ett område där de saknar relevant utbildning och kunskap för att kunna uttala sig.

Glossier's veganska mascara visade sig innehålla animaliska ingredienser

Vegansk kosmetika är det nya eko, och varumärken älskar trender.
Glossier 
lanserade nyligen makeup. Ur sortimentet fanns en "vegansk" mascara... som sedan visade sig innehålla bivax.

Läs mer hos Racked. 

 

Kommentarer
  • Des Maj 13, 2018 Svara

    DRAAAAAG THEM!

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.